Dlžníci sú už pri splácaní úverov disciplinovanejší

29.01.2014 Bratislava

Bratislava 29. januára (TASR) - Úvod roka spravidla robí ťažkosti pri splácaní dlhov. Za posledné dva roky bol práve február mesiacom, keď bola priemerná suma v omeškaní na splátkach úverov najvyššia. V druhej polovici roka 2013 si však Slováci výrazne napravili reputáciu.

V Sberbank Slovensko analyzovali skupinu všetkých svojich klientov, ktorí za posledné dva roky krátkodobo meškali so splátkou na povolenom prečerpaní a spotrebných úveroch.

Najnovší vývoj ukazuje, že spotrebitelia sú omnoho viac disciplinovaní ako kedysi. V druhej polovici minulého roka bola priemerná nezaplatená suma na splátkach úverov 67 eur, kým rok predtým v rovnakom období to bolo 76 eur. Podpísal sa pod to pokles dlhov na debetoch aj na spotrebných úveroch.

„Klienti zvládajú dlhy lepšie. Výrazne ich k disciplíne učia samotné banky. Ak s dlžníkmi komunikujeme pravidelne a často a motivujeme ich k úhrade omeškania, výsledok sa dostaví,“ uviedla Adriana Bertóková zo Sberbank Slovensko.

Zároveň však upozornila, že je pred nami obdobie náročné na splácanie úverov. Ľudia sú finančne vyčerpaní z Vianoc a blíži sa termín daňových priznaní. Priemerná suma nezaplatených splátok úverov za posledné roky bola najvyššia práve v úvode roka. Najkritickejším mesiacom bol február, vlani prekročila priemerná omeškaná suma na splátkach dokonca 200 eur. Väčšinu tvorili neplatiči na povolenom prečerpaní.

„Ľudia v tomto období uvažujú, ako vykryť nutné výdavky, a niektorí sa rozhodnú nezaplatiť splátku. Pre rodinný rozpočet by bolo vhodnejšie, ak by sa domácnosť na tieto náročné mesiace pripravila postupne a snažila sa odložiť peniaze bokom už počas roka,“ odporúča Bertóková.
 

Vyberte región